piecesofMari

Med fredag kommer recept på Key lime pie Och marängtårta med lemoncurd 

Fredag! Veckans bästa dag enligt mig (och många andra gissar jag?!) Så fort solen och värmen hittar tillbaka känns det som att allt blir mycket lättare. Glädjen och lyckokänslor kommer oftare och allt känns mindre tungt. Som vi behöver det här efter en lång och mörk vinter. Det är lika tydligt varje vår.

Idag kör vi fm på öppna förskolan, eftermiddag i solen och i stallet. Sedan grillar vi ikväll och gör den här goda Key lime pajen till efterätt som vi gjorde till påsklunchen men den passar ju lika bra en vårdag som denna! 

Key lime paj är nog en av mina favoritdesserter alla gånger. Älskar bakverk som går fort, är enkla att göra och ändå inte tummar på smaken och finessen. Det här är verkligen en sån sötsak. Den är syrlig och precis lagom söt. Inte lika mäktig som många andra desserter efter en större middag (som sist efter påskbuffén). 

Du behöver: 

5 Ägg

4 lime

1 burk kondenserad sötad mjölk 

250g digestivekex

150g Smält smör

en nypa flingsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Smula kexen i en skål. Blanda dem med det smälta smöret och en liten nypa salt. Tryck ut smulorna i pajformen Grädda bottnen längst ner i ugnen i ca 12-14 min. Ta ut formen och gör fyllningen.

Sänk ugnen till 150 grader. Vispa ihop äggulorna lätt i en skål. Riv ner skalet från 4 lime. Pressa ur 1 dl limejuice från limefrukterna. Blanda i den kondenserad mjölken och fyll pajskalet

Grädda pajen mitt i ugnen i 11–12 minLåt den svalna. Dekorera gärna med karamelliserad lime. (Koka limeskivor i smält socker) eller skiva den överblivna färska limen. Vi serverade med den med en kula vaniljglass men det går lika bra utan. Den är så god ändå!

Marängtårtan gjorde jag av de överblivna äggvitorna. Viktigast är att vispa vitorna i en helt ren och fettfri bunke. Bra med metallskål. 

Du behöver: 

5 äggvitor

1 tsk ättika 

3 dl strösocker

Lemoncurd 

3 dl vispgrädde 

Frukt och bär 

Gör så här: 

Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitorna hårt med en tsk ättika i. Strö i sockret vartefter vitorna blir till ett hårt skum och vispa vidare. När smeten är fluffig men fast brer du ut den på ett bakplåtspapper och gräddar i ca 90-100 min. Min maräng fick lite väl mkt färg på slutet och man får hålla koll så att den blir lagom hård. Lite seg i mitten är gott men inte för lös då säckar tårtan ihop sen när fyllningen kommer på. 

Jag gjorde så enkelt för mig att jag vispade grädden och blandade den med lemon curd. Bredde ur den och fyllde tårtan med massa färgglada bär och frukter. Snabbt och gott och färgsprakande! 

Ha en underbar fredag, njut av vädret och glöm inte bort att tänka positiva tankar om dig själv och andra!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats