piecesofMari

Det här med Nutella

En lördagsmorgon passar ju bra till ett inlägg om Nutella. 

Mina barn älskar nutella och det är såklart tyvärr ” tack vare” oss som introducerat det där galna giftet som jag själv är så förtjust i. Men som de flesta av oss redan vet (men gärna blundar för) innehåller ju den där burken inga större nyttigheter. Jag inser ju att det finns bättre alternativ. 

I mat -och bakbloggar, mattidningar och på nätet finns tusentals recept och reklam för Nutella. Affärerna produktplacerar smart och Nutella är en produkt som verkligen syns. Jag läste att det säljs en nutellaburk varje 2,5 sekund och vi äter 179000 ton varje år! 

Det är ju en produkt precis som många andra som inte är särskilt bra för hälsan, men som i liten mängd säkert inte spelar så stor roll för hälsan i det långa loppet (bland alla andra onyttiga saker vi kanske stoppar i oss). Men den bidrar ju också till att vi behöver utnyttja naturresurser. 

Visst äter vi mycket annat farligt och skräpigt också men nu när jag äntligen hittat ett lika gott och bättre alternativ till just Nutella så vill jag verkligen tipsa om det. Jag har prövat att göra egen ”nutella” efter det här receptet nedan. Det är från Aftonbladet ursprungligen men finns inte kvar där vad jag kan hitta. Den hade en lite konstig eftersmak och har en lite mer ”vuxen”  smak som nog bäst används till att baka med, inte bara äta rakt upp ner, tyvärr.

Hemgjord nutella (1 stor burk)

4 dl hasselnötter

1 dl råkakaopulver

3⁄4 dl hasselnötsmjölk (eller valfri nötmjölk)

1 msk smält kallpressad kokosolja

2 tsk vaniljpulver

1 1⁄2 tsk stevia strö

salt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg hasselnötterna på en plåt med bak- plåtspapper och rosta i mitten av ugnen i 10–15 minuter. Låt nötterna svalna något och rulla av skalet med händerna.

2. Kör nötterna i en matberedare till hasselnötssmör. Till en början blir det ett mjöl men efter en stund släpper nötterna ifrån sig olja och smeten blir mer krämig. Ha tålamod, det ger sig efter en stund.

3. Tillsätt övriga ingredienser och smaka av för den perfekta balansen mellan sött och salt.

MEN…. 

…. Nu har vi hittat den här guldklimpen i Italien. Venchis hasselnötschoklad! 

Vi båda vuxna älskar venchis choklad, särskilt de mörka chokladkakorna med 80% kakao (en av få mörka chokladkakor som jag gillar) och den finns ju att köpa här i Sverige. Den här godingen gör det dock inte men du kan faktiskt beställa den på nätet fick vi veta när vi var i Bologna och åt venchiglass. Beställ här

Betydligt dyrare än nutella men det säger ju en hel del om innehållet. Och framförallt innehåller den här ingen palmolja utan bara olivolja. 

Den har en limiterad livslängd vilket också känns bra, handskriven batch??

Precis på samma sätt som jag tänker om kött försöker jag tänka om det här smarret. Vi äter det mer sällan men när vi äter kött väljer vi ekologiskt och helst närproducerat. Den här nötchokladen använder vi också mycket mer sparsamt eftersom den känns lyxigare och är dyrare men det bidrar ju också till att vi äter mindre och mer sällan. Win-win. 

Nu är jag nyfiken på era Nutellavanor och nutellatankar!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats