piecesofMari

Hemmagjord falafel

Vi stack iväg på en snabb promenad/jogg i morse, tjejerna fick cykla bredvid. De var måttligt roade av förslaget men glada när vi väl kom iväg. Turen inkluderade även ett träningspass på utegymmet för att skaka ner de sista resterna av gårdagens härliga födelsedagsmiddag. Man kan bli mätt även på vegetarisk mat, helt klart! 

Igår kväll firade vi vår äldsta tjej som fyllde 23 år. Som nybliven vegetarian önskade hon hemmagjord falafel så det fick bli så. Falafel med en hel buffé av goda tillbehör att stoppa i pitabrödet tillsammans med falafeln. Det var första gången vi gjorde egna från grunden och de blev riktigt lyckade. Både fina och smakade gott trots lite missöden på vägen. Till exempel missade vi den lilla detaljen att blötlägga torkade kikärtor i 10 timmar innan. Läste på och insåg att det kan bli svårt att köra med färdigkokade (det stod att de ofta faller isär vid fritering), men vi chansade och det var ingen som helst fara med det. Det går alltså VISST bra med kikärtor på konservburk! Men den här middagen kräver sin tid så ge dig bara på’t om du inte är stressad.

Hemmagjord falafel på helt eget recept

Du behöver: 

400 g kokta kikärter

2 rivna  vitlöksklyftor

1/2 skalad och finriven gul lök

1/2 dl finhackad persilja

1 1/2 tsk spiskummin

1 msk majsstärkelse/potatismjöl

salt och nymald svartpeppar

Rivet citronskal från en halv citron 

1 msk tahini 

2 -3 ägg
ströbröd

 sesamfrön 

Gör så här: 

Skölj kikärterna noga och låt rinna av. Mixa dem tillsammans med vitlök, lök, persilja, spiskummin och potatismjöl. Jag hade även i en liten del ca 1/2 dl ströbröd och 1 ägg redan här i smeten . Krydda med salt och peppar. 

Rulla smeten till runda bollar. Fritera strax innan servering. Vispa upp äggen i en bunke. Strö ut ströbrödet på ett fat.

Panera falafelbollarna först i ägg sen i ströbröd, panera ytterligare en gång i ägg och ströbröd. Vi panerade också några i sesamfrön bara för att pröva och de blev riktig goda de också.

Hetta upp oljan till 180°C. Fritera dem gyllenbruna ca 4 minuter. Låt rinna av på hushållspapper. De höll ihop fint och fick vacker färg. 

Nästa gång tänker jag pröva att ha i lite bakpulver för att se om de kan bli något mer porösa inuti. Dessa var aningen mer kompakta än man vill ha dem. 

Röror vi hade till var bland annat Muhammara som jag gjort många gånger förr. Sedan gjorde vi Tabbouleh myntayoughurt, spenatpiroger, picklad rödlök, friterad halloumi, hoummus och aubergiedipp (som vi faktiskt köpte färdig på burk). 

Spenatpiroger

Du behöver: 

6 smördegsark

1påse spenat 

1vitlöksklyfta

Färskost/ fetaost 

Gör så här: stek spenaten hastigt i olja. Pressa vitlök över. Lägg en klick färskost/fetaost och en klick spenat på varje ark. Vik ihop i en trekant, fäst degen med en gaffel , mosa ihop ändarna litegrann. Pensla med ägg och grädda i ugn 200 grader i 10-15 minuter. Tabbouleh är så enkelt, nyttigt och gott att ha till falafel. Det finns i tusen olika varianter och här kommer min: 

Tabbouleh

Du behöver: 

1 knippe färsk hackad persilja

1 finhackad tomat 

1/2 dl färdigkokt cous cous

1 schalottenlök 

1/2 dl citronjuice 

Hackade myntablad

Olivolja

Salt och peppar

Gör så här: 

Blanda alla ingredienser, ringla över olivolja och citronjuice och låt stå en stund innan servering. 

Lycka till om du väljer att pröva något! 

Och tack för att du tittar in här och läser. Tryck gärna på hjärtat när du läser något du blir inspirerad av!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats