Det blir mycket matfixande när man är på samma ställe i ett eget sommarhus. Inte som semester på hotell utomlands. På gott och ont. Jag älskar ju att baka och fixa mat men det kan bli lite mycket av det goda emellanåt. Och disken efteråt… tur att jag oftast slipper den. Vi varierar ändå med att äta ute emellanåt också.
I går åt vi den här goda matiga salladen till middag till exempel. Den blir ju helt vegetarisk om du tar bara bort baconen som vi toppade med. Pochera ägg var lite knivigt, men jag lyckades ganska bra med ett i alla fall!
Älskar ljumna matiga sallader som denna!
Du behöver till 2 portioner:
1/2 blomkålshuvud
2 morötter
1/2 sötpotatis
2 ägg
Solrosfrön
1 Citron
Dressing:
Gräslök
Honung
Olivolja
Salt
Peppar
Citron
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Dela blomkålen i buketter. Skär morot och sötpotatis i rejäla bitar. Krydda med salt och citronpeppar och ringla över raps-eller olivolja. Rosta i 20-25 minuter.
Just nu använder vi bara Öländsk rapsolja med smak av ramslök. Den är SÅ god och funkar till allt. Finns både här på Öland men också i vissa butiker i Stockholm vet jag.
Rosta solrosfrön i en torr panna.
Blanda ihop ingredienserna till dressingen och låt stå.
Pochera äggen:
Koka upp vatten. Häll i en msk ättika och lite salt precis när vattnet ska till att koka. När du pocherar ägget ska vattnet sjuda, det får intr stormkoka. Ta en sked och rör upp en virvel i vattnet. Knäck ägget i en kopp och stjälp ner ägget på ytan. Låt virvla runt i 3-4 minuter. Misslyckas det försök igen! Annars går det lika bra att steka ägg till.
Lägg upp de rostade grönsakerna. Skär upp citron i klyftor och lägg upp på fatet. Toppa med äggen och ringla över dressing. Klart!
Mätt blir man garanterat.
Senaste kommentarer