Daga för fredagsfika igen!
Här kommer ett helt eget recept som jag provat mig fram till. Jag brukar inte tycka om ” nyttigare” bakverk. Ska det va så ska det va, liksom. Men jag har börjar hitta mig fram till några få som ändå blir riktigt goda. Som den här pajen.
Maris lilla nyttiga äppelpaj En liten form ca 4 port
2 msk kokosolja
1msk smör
1msk honung/ agavesirap
2msk mandelmjöl
1 1/2 dl havregryn
2msk kokosmjöl/majsmjöl
2äpplen
1msk mandel
1krm vaniljpulver alt. vaniljsocker
Kanel
Kardemumma
Flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Hacka äpplen, lägg i formen och krydda med kanel och kardemumma. Smält kokosoljan, smör och honung i en kastrull. Rör ner resten av ingredienserna direkt i kastrullen efter att du stängt av plattan. Hacka mandeln och häll i. Bred ut över äpplena. Strö över lite flingsalt. Grädda i 20 min eller tills pajen fått en härlig gyllenbrun yta.
Om du vill hålla den nyttigare linjen hela vägen serverar du pajen med kesella eller créme fraishe blandat med lite vaniljpulver. Alternativt vaniljkesella. Annars koka en egen vaniljsås som jag gjorde. Lika god som söt!
Hemmagjord Vaniljsås
2 äggulor
1/2 dl stevia ( socker funkar här med)
1/2 vaniljstång
1 1/2 dl grädde
1dl mjölk
Gör så här:
Koka upp grädde och mjölk. Skrapa ur vaniljstången och lägg sedan i hela. Koka ett par minuter. Vispa ihop ägg och socker lite lätt. Häll i lite av gräddmjölken i äggsmeten och vispa runt. Tillsätt sedan äggsmeten ner i kastrullen. Ta ur vaniljstången. Vrid ner plattan till låg värme. Låt sjuda ( Låt den inte koka! Då skär den sig) tills den tjocknar. Blir den för tjock späd lite försiktigt med grädde.
Lycka till och ha en fantastisk Valborgs helg!
Senaste kommentarer