Nu är vi äntligen tillbaka på norra Öland. Penny och jag flög ner och de andra tog bilen och hämtade upp oss vid flygplatsen i går eftermiddag. Skönt för Penny att slippa sitta still i så många timmar.
Det är lika vackert här som alltid annars. Naturen, solen och ljuset.
Vi möttes av en fin blomma på trappen från vår bästa granne när vi kom. Så omtänksamt, älskar människor som är sådär som hon.
Regnet hänger tungt i luften nu på förmiddagen och det ska inte bli så himla mycket bättre heller tyvärr. G och de stora tjejerna tog en cykeltur till bageriet i morse och kom hem dyngsura men med gott fika.
Vi tänkte plocka ramslök på eftermiddagen om regnet upphör men tills dess påbörjar vi projekt måla hallen. Sedan blir det ridturer, fixa lite i trädgården, måla och laga lite god påskmat. Ambitionen i alla fall. Man brukar ju hinna hälften eller inget med en ettåring i hasorna.
Här kommer förresten ett bra recept på ett enkelt bröd om du är i sommarstugan och inte har tillgång till så mycket ingredienser och vill baka ett gott bröd ändå. Inspirerat av ”Pain de Martin”
Det här brödet går att variera i det oändliga med olika mjölsorter, i olika former, med frön, utan frön eller med nötter på. Många säger att de inte kan baka bröd men det här går bara inte att misslyckas med.
Jag brukar baka efter det här receptet de gånger vi inte har så lång tid på oss men ändå vill ha ett riktigt gott bröd. De torra baugetterna som finns i matbutikerna känns inte lika roliga och med de här baugetterna kan du verkligen imponera med liten insats.
Enkla baugetter ( 4 h)
Du behöver till 4 st:
20g jäst
1200 g vatten
1380g vetemjöl special
(Jag har ofta 690g vetemjöl och sedan resten av ngt lite grövre, tex rågsikt. Alternativt bara dinkelmjöl som är nyttigare.)
20g flingsalt
En skvätt olja
En sked honung
Gör så här:
Blanda ut jästen i kallt vatten
Tillsätt mjöl och rör runt med en slev.
Tillsätt salt och rör degen jämn. Den är fortfarande ganska lös.
Låt bunken stå 30 min i en plastpåse.
Ta fram degen, blöt handen och vik degen utifrån och in. Dra in kanterna till mitten ett par gånger. Gör detta två gånger till med 30 minuters mellanrum.
Låt sedan jäsa ca 1 timme till. Den här degen är rätt tålig så jäser den lite längre eller kortare brukar inte det vara hela världen.
Baka sedan ut till baguetter eller frallor och lägg på ett bakplåtspapper, gärna på en bricka.
Sätt ugnen på 275 grader och sött in en plåt i mitten. Jäs brödet en 30 min tills ugnen är varm. Sedan skjuts in i ugnen, sänk till 250 grader och grädda 15-20 min. Släng in en isbit längst ner i ugnen eller spraya lite vatten på bröden sp blir de lite extra knapriga på utan men håller sig fortfarande mjuka inuti.
Lycka till!
Senaste kommentarer