Hemma igen och det firade vi med kräftkalas härhemma med Melanie och Emil. Så himla gott och mysigt. Vi köpte lite chark,räkor och ost, la upp massa grönsaker på fina fat och bakade den här goda pajen till. Lite fix för mycket gott. Ibland är det skönt att köpa massa färdigt plock och bara lägga upp på fint porslin.
Njuter de sista dagarna nu till max innanför är dags att börja lägga sig i tid igen ( och sluta scrolla på mobilen så här sent?)
Här kommer recept på pajen:
150 g smör
3 1/2 dl dinkelmjöl ( går bra med vetemjöl också såklart)
2 msk kallt vatten
1/2 tsk flingsalt
1 ägg till pensling
Fyllning:
2 dl 34% créme fraishe
2msk mjölk
300 g riven Västerbottensost
4 ägg
1 tsk strösocker
salt
svartpeppar
Gör så här:
Pajskal: Sätt ugnen på 200°C.
Nyp ihop ingredienserna till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter (för 6 port). Nagga degen och låt den stå svalt 15-30 min, vispa upp ägget och pensla skalet innan du förgräddar det.
Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 10-15 min.
Fyllningen:
Knäck äggen och vispa lätt ihop med ost, créme fraishe och kryddor. Du kan även koka upp fyllningen innan du fyller pajskalet då blir pajen lite mer ” fluffig” men det går bra att skippa.
Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Sätt in pajen i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 175°C. Grädda pajen ca 25 minuter eller tills äggstanningen har stelnat. Låt pajen stå en stund innan den ska serveras så håller den ihop lite bättre.
Bryn kantareller i smör under tiden och toppa pajen med dessa!
Njut av augusti och kanske en god paj på ett kräftkalas?
Senaste kommentarer