Header Image

piecesofMari

Vad kul att du hittat hit! Jag heter Mari och är en aningens glömsk men glad fyrbarnsmamma med ett stort hjärta. Det här är mitt ställe för mig och för alla er andra som tycker om att tillbringa tid i köket för att experimentera, laga gott, äta gott eller bara hänga i köket. Jag delar med mig av mina lyckade och mindre lyckade recept, mina gamla och mina nyfunna. Min jakt på det godaste surdegsbrödet, tips på bra restauranger och lite annat smått och gott. Ja, en liten del av mig och min passion med små glimtar av mitt familjeliv. Mina döttrar är 22, 8, 6 och 1år. Min man G är superpappan som ibland känner sig lite ensam i familjen men som är världens bästa "tjejpappa". Jag älskar att ha och göra med genuina och äkta människor och inspireras av de som vågar vara sig själva utan filter. Här går såklart nätkärlek och tjejpepp framför allt! Jag hoppas du blir inspirerad. Vill du kontakta mig går det bra att maila på : [email protected]

Hur jag gör en surdeg

Publicerad,

Finns det något bättre än när köket doftar av nybakat bröd på morgonen

Att sätta en surdeg tar lite tid och pyssel men när surdegsstarten väl är klar kan den förvaras i kylskåp under väldigt lång tid, den går även bra att frysa in i portionspåsar. Om man bakar bröd ofta som vi, så är det att föredra ha surdegen i kylskåpet och friska upp den någongång i veckan. ( alltså hälla ut lite surdeg och tillsätt 1 dl mjöl och 1 dl ljummet vatten så att den inte blir för sur. Om den blivit för sur luktar den illa och det känner man.

Just nu bakar vi mest med vetesurdeg men med rågmjöl i brödet. Eller vi och vi, jag har bakat förut,massor. Men nu är det allt som oftast G som styr baket. 

Många tycker att det verkar så krångligt men när man väl har den där lilla burken i kylen så är det ju himla enkelt att bara tillsätta en klick i brödet eller bullarna. Det gör stor skillnad för både smak,seghet (den där sega känslan som bara surdegsbröd har) och hållbarhet.  

 Surdeg bildas när jäst och mjölksyrabakterier, som finns naturligt i mjölet får växa i en blandning av mjöl och vatten. Då bildas mjölksyra och ättiksyra som ger syrlig smak på brödet. Surdeg gör också brödet mer hållbart. 

Starta en Rågsurdeg så här: 

Dag 1: 

Blanda ihop 

1 dl ljummet vatten

1/2 dl fint Rågmjöl

1 rivet rivet äpple med skal eller 1 msk honung 

Ställ burken på en lite varmare plats ( i ett köksskåp tex)

Dag 2: 

Skaka burken morgon och kväll

Dag 3: 
Blanda i:

1 dl ljummet vatten

1 1/2 dl  Fint Rågmjöl

Dag 4: 

Häll ut allt utom 1/2 dl.

 Tillsätt 1 dl ljummet vatten

1 dl rågmjöl 

Dag 5: 

Nu ska surdegen jäst upp och bubbla och ha en konsistens som mousse. Den ska dofta syrligt. Om inte upprepa steg 4 o h vänta en dag till. 

Sätt en vetesurdeg så här: 

Dag 1

2 dl ljummet vatten

2 1/2 dl vetemjöl

1 msk flytande honung

Vispa vatten, mjöl och honung för dag 1 till en slät massa i en glasburk. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 2 dygn.

Dag 2: 

Skaka burken varsamt morgon och kväll 

Dag 3

1 dl ljummet vatten

1 1/2 dl vetemjöl

Tillsätt vatten och mjöl under dag 3, vispa massan slät igen. Täck med plastfolie och låt burken stå i rumstemperatur i 1 dygn.

 Dag 4

1 dl ljummet vatten

1 1/2 dl vetemjöl

Tillsätt vatten och mjöl under dag 4, vispa massan slät. Täck med plastfolie och låt burken stå i rumstemperatur i 1 dygn till.
Sen är det bara att börja baka!!!! 

Tips på enkla frukostfrallor hittar du tex här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *