Enkelt brytbröd som går snabbt att göra. Saknar du bröd till middagen eller vill baka något snabbt som också är rätt snyggt att servera så testa det här receptet!
Jag gjorde ett litet bröd som blev ca 10 bitar men bara dubbla receptet om du vill göra ett större bröd. Godast alldeles ljumna och nybakade!
Brytbröd med havssalt (1 1/2 timme)
Du behöver:
25 g jäst
3 1/2 dl vatten
50 g jäst
4 dl vatten, fingervarmt
1 tsk strösocker/ honung
1 msk rapsolja
1/2 tsk salt
2 dl vetemjöl special
4 dl dinkelmjöl ( går såklart att bara använda vetemjöl men med dinkel blir det åtminstone lite nyttigare).
Pensling & garnering
1 ägg
sesamfrön/ vallmofrön/ flingsalt/solrosfrön
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt jäsa 30 min.
Dela degen i lika stora bollar och forma dem fint. Sätt ihop dem till en blomma på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i 30-40 min. De ska jäsa ihop med varandra. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bröden med ägg och strö över sesamfrön/vallmofrön /flingsalt på bröden.
Grädda bröden i mitten av i ugnen i 10–15 min. Låt dem svalna på plåten.
Passar utmärkt med bara smör och ost på till en god soppa!
Senaste kommentarer