Hoppas din midsommarafton har varit fin. Det har vår varit. Vi har varit vid ett fint midsommarfirande där vi hade picnic lunch, vi har haft fem kamp på tomten, ätit gott till middag och sluppit regnet.
Tänkte skriva ner receptet till den här kakan vi tog med till firandet.
Herrgud vilken god kaka det här blev!
En perfekt avslutning på midsommarlunchen med grädde och jordgubbar på sidan om. Lätt att ta med och äta på picnicfilten också.
Kakan Rabarberkompotten Världens bästa mortel. Loppisfynd som min mamma gjort och gav oss i inflyttningspresent till sommarhuset här på Öland.
Och så receptet förstås:
En mindre form ca 14-16 cm
100 g smör
100 g vit choklad
2 dl strösocker
1 krm salt
2 ägg
1/2 tsk stötta kardemummakärnor
2 dl vetemjöl
5 späda rabarberstjälkar
Till kompotten:
1/2 dl vatten
1/2 dl socker
Rabarberstjälkarna
1 krm av kardemumman
1krm vaniljsocker
Sätt ugnen på 180 C.
Smörj eller spänn fast ett bakplåtspapper i en form.
Ta fram två kastruller. En för smet och en för kompott. Börja med kompotten. Koka upp vatten, häll i rabarber ( spara lite till dekoration) och resterande ingredienser och låt koka försiktigt i ett par minuter eller tills rabarbern är mjuk. Låt svalna.
Smält smöret i en kastrull, ta av från plattan. Bryt chokladen i bitar och lägg ner dem i smöret och låt dem smälta under omrörning.
Blanda i socker och salt. Rör ner ett ägg i taget i smör- och chokladblandningen. Mortla kardemumman, vänd ner den och mjölet i smeten. Häll smeten i formen och klicka i kompott lite hör och där. Toppa med lite rsbsrberbitar.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 15-20 minuter.
Lossa runt kakans kant med en kniv medan den fortfarande är varm. Låt kakan svalna i formen på ett galler. Låt kakan bli ordentligt kall innan du serverar. Bäst dagen efter!
Senaste kommentarer