En klassisk måltid som förr kanske åts så gott varenda fredag hemma hos många? Det var så länge sen vi åt en köttbit men i lördags var det dags. Det blev verkligen inga fina fancy foton på den här potatisen. Men både den och bearnaisen blev så goda att jag måste plita ner recepten. Köttet var ett helt vanlig svensk ryggbiff som vi stekte ett par minuter på varje sida. Hög värme och i smör och olja. Krydda med salt och peppar. Ett knep är att köttet ska vara rumstempererat, då blir det mörare tycker jag. Ett annat knep är att gnida in köttet med en kiwi strax innan stekning för att det ska bli extra mört. (Funkar med allt nötkött).
Det som blev så gott med den här potatisen var ströbrödet över, lite som hasselbackspotatis fast i pommesfrites form. Vi blandade sötpotatis med vanlig fast potatis. Försökte skära dem i fina strips format (gick sådär).
För 4 portioner behöver du:
1 Sötpotatis
6 stora Fasta potatis
1/2 dl Ströbröd
3 msk Majsstärkelse
Salt
Grillkrydda
Smör
Rapsolja
Gör så här:
Sätt på ugnen på 225 grader
Skär potatisen i fina strips
Lägg i vatten 15 min
Ta upp och låt rinna av. Sprid ut dem med gott om plats på en bakplåtspappersklädd plåt.
Strö över majsstärkelse. Salta och krydda med det du vill. Ringla över rapsolja och hyvla över lite smör, extra gott!
Sist strör du över ströbrödet och in i ugnen i 20-25 min.
Måste doppas i en god bearnaisesås. Det kan vara lite trixigt att göra egen bea, men det går med lite tålamod OCH går att rädda om den skulle skära sig. ( Då börjar du bara om att vispa ihop nya äggulor och häller i den spruckna såsen i en tunn strålen medan du vispar)
Du behöver:
3 äggulor
3 msk vitvinsvinäger
2 msk schalottenlök eller gul lök, finhackad
2 tsk färsk el torkad dragon
4 krossade svartpepparkorn
150 gram smör
2 krm salt
0,5 dl finhackad persilja
Gör så här:
Bea ska göras precis innan den ska serveras Ett tips för att såsen ska bli bra är att hålla rumstemperatur på alla ingredienser.
Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan.
Koka vinäger och krossade svartpepparkorn, schalottenlök och dragon i en kastrull tills det kokat ner till hälften. Låt svalna.
Smält smör i en kastrull. Låt stå smält vid sidan.
Häll över vinäger- och dragonblandningen i en rostfri bunke som du har över vattenbad på låg värme. ( får ej överstiga 55 grader). Vissa silar sin reduktion och tillsätter mer kryddor i slutet, det gjorde inte vi denna gång.
Vispa äggulorna fluffiga ned i bunken med reduktionen med elvisp någon minut under uppvärmning i vattenbadet.
Droppa i smöret under kraftig vispning.
Vispa tills såsen har tjocknat till en majonässliknande konsistens. Smaka av med något krm salt och peppar samt ev. mer dragon och hackad persilja.
Lycka till! Och ”safea” med en färdigköpt om du misslyckas eller inte orkar göra egen. Helt ok det med.
Senaste kommentarer